Om dit dijkhuis in Amsterdam Noord geschikt te maken voor de jonge familie die het had gekocht, was een grondige renovatie met aanbouw nodig. De zeer populaire Nieuwendammerdijk vormt het podium voor veel renovaties en uitbreidingen, waarbij dit project eruit springt in zowel vorm als materialisatie. De eerste stap bestond uit het vervangen van de verouderde fundering van het huis. Nieuwe betonnen wanden en vloeren zorgen ervoor dat grondwater niet naar binnen kan, en het huis niet kan ‘wegglijden’ van de dijk.
In de uitbouw over twee verdiepingen zorgt een vide in combinatie met een enorme stalen pui voor een ruimtelijke verbinding tussen het souterrain, de begane grond en de achtertuin. Daardoor komt er veel daglicht binnen en worden de twee verdiepingen visueel met elkaar verbonden. Bij het openen van de dubbele glazen deuren stroomt er frisse lucht door de hele woning. De rest van het exterieur is bekleed met verkoold hout, voor een opvallend uiterlijk en een duurzame gevel die de tand des tijds overleeft.
Een moderne toevoeging aan de achterzijde van de dijkwoning
Een complete renovatie vanaf de fundering tot en met het dak was nodig om de woning weer waterdicht en toekomstbestendig te maken.
Een grote stalen pui die twee verdiepingen verbindt
Hierdoor worden de keuken en het eetgedeelte boven visueel verbonden met het leefgedeelte beneden en worden de verschillende verdiepingen door het daglicht verbonden
In het interieur was een compleet nieuwe invulling noodzakelijk. De nieuwe blauwe keuken met messing details staat vrij in de ruimte en vormt centrale punt binnen de begane grond. De op maat gemaakt stalen trap met zwevende treden is zo ontworpen dat er een tweede open verbinding ontstaat, ditmaal tussen de begane grond en de eerste verdieping. Deze interieur- en exterieur elementen resulteren in een woning met vele interessante visuele en ruimtelijke kwaliteiten, die ervoor zorgen dat de jonge familie er nog vele jaren van kan genieten.
Foto's door Michael Cerrone