Duurzaamheid als hulpmiddel voor een gezond huis
Duurzaamheid als hulpmiddel voor een gezond huis
Onze vijf principes
Energie-efficiënt & oriëntatie gebaseerd ontwerp
Ontwerpen van ons zijn energiezuinig, niet alleen door het gebruik van de laatste technieken (warmtepompen, warmtewisselaars, zonnepanelen en isolatiemateriaal met hoge isolatiewaardes), maar ook door het gebouw optimaal te oriënteren. Zo plaatsen we raamopeningen op zo’n manier dat direct zonlicht het gebouw niet te veel opwarmt in de zomer, maar juist wel in de winter. We integreren de duurzame oplossingen op zo’n manier dat ze onderdeel worden van de architectuur en niet nog een trucje achteraf.
Hernieuwbare materialen
In onze ontwerpen gebruiken we biobased materialen. Dat zijn materialen die afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen en een lage milieu-impact hebben. Voorbeelden zijn hout, bamboe, hennepisolatie, leemstuc en natuurlijke verf. Die materialen zijn niet alleen duurzaam, maar zorgen ook voor een gezond binnenklimaat zonder gifstoffen. Bij voorkeur worden de toegepaste materialen lokaal geoogst zodat er weinig transport bij komt kijken.
Kwalitatief hoogstaande materialen & duurzame details
Wij gebruiken kwalitatief hoogstaande, lang houdbare en mooi verouderende materialen (durability) en ontwikkelen kwalitatief hoogstaande details, om te zorgen dat de ontwerpen tegen een stootje kunnen, nu en in de toekomst (longevity). Voorbeelden van zulke duurzame materialen zijn sterke zogeheten ‘door-en-door’ materialen zoals massief hout: zelfs als daar een deukje in komt of een stukje van afbreekt is het object is niet gelijk kapot.
Gebruik het bestaande
Bij renovatieprojecten focussen we eerst op bestaande kwaliteiten en hergebruiken we zoveel mogelijk de goede, bestaande materialen. Soms zijn dat authentieke details, in andere gevallen bestaande bakstenen, mooie houten balken of de oorspronkelijke deuren.
Klimaatadaptief & Natuurinclusief
In een land dat onderhevig is aan klimaatverandering (stijgende temperaturen, heftigere regenbuien, afname van flora&fauna) kiezen wij ervoor om bouwen niet alleen te zien als inbreuk op de natuur, maar juist als een kans om de natuur te versterken. Regenbuffers in de vorm van groene daken of watertanks zorgen ervoor dat het gebouw koeler kan blijven in de zomer of dat water in de winter kan worden opgeslagen om in de zomer te gebruiken om planten te bewateren. Vogelnestjes en insectenkasten in de gevels zorgen dat de biodiversiteit ondersteund wordt. Deze duurzame ingrepen worden mee ontworpen in het geheel zodat ze schoonheid en karakter toevoegen aan het gebouw.
Duurzame projecten realiseren we niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland zijn we actief. In Oosterwold, waar toekomstige bewoners zelf de kavelverdeling en de aanleg van wegen organiseren, hebben we meerdere duurzame vrijstaande nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Verder werken we in verschillende steden in Noord Holland aan duurzame renovaties en uitbouwen van bestaande panden waar nieuw leven in geblazen moet worden. Maar ook op andere locaties in Nederland kunnen we u helpen met uw duurzame droomwoning!